CJ (campciabatta) wrote,
CJ
campciabatta

Tunisiska Dinarer

Jag är en valutanörd, så jag experimenterade lite med den lokala valutan och växlingskursen när jag var i Tunisien.

Tunisiska Dinarer är en låst valuta och det är inte tillåtet att ta med sig den in eller ut ur landet. Det är däremot INTE sant att det är bättre att växla till Euro här i Sverige innan du reser. Det säger växelföretagen för att de inte tjänar nåt på kunder som inte växlar sina svenska pengar innan de reser.

Så, det är alltid bäst att ta med sig svenska kronor och växla nere i Tunisien.

Så vilket är bäst, att ta med sig kontanter eller bara ta ut med kortet nere i landet? Jag tog med mig 1500.- som jag växlade på hotellet vi bodde på, och tog sen ut lika mycket med mitt Visakort ute på stan.

Det skiljde bara några kronor. Uttagsavgiften var visserligen 3% av beloppet så det blir lite billigare med kontanter. En del kortutgivare har gratis uttag (t.ex. Ica Bankkorten).

En viktig grej är dock att bara ta ut så mycket som du vet/tror att du kommer göra av med, för du måste växla tillbaka till Euro på flygplatsen och då går du med förlust (allt är superbilligt i Tunisien). Jag fick tillbaka Euro till ett värde av ca 850.- när jag hade Dinarer kvar som var värda 1100.-

Och Swedbank i Avesta ville inte ens ha mina 1- och 2-euromynt!

Jaja, jag vet alldeles för mycket om valutor utan att kunna tillämpa det i någon praktisk benämning, för till Tunisien kommer ju jag aldrig åka till igen. En del turistar i andra länder. Jag fjollar runt med valutan.

...och ifrågasätt inte varför jag skriver Dinarer, Euro och Dollar men inte svenska kronor med stor bokstav. Ett av livets många mysteriet.
Tags: traveling & holidays: tunisia, work & money: foreign currency
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments